top of page

 

In 1457 opende het eerste Pesthuis in Leiden. Echter besloot de stad Leiden in 1635 dat het pesthuis een plek moest krijgen buiten de stadsmuren. Maar de bouw hiervan duurde langer dan gepland. Pas in 1661 was het gebouw klaar en toen was de pestepidemie al op zijn einde. In het gebouw dat wij kennen als Pesthuis is dus geen enkele pest-patiënt behandeld.

 

Maar, dat wil niet zeggen dat het gebouw nooit is gebruikt. Door de jaren heen heeft het verschillende functies gehad: zo zat er in het pand onder andere een militair hospitaal, een ziekenhuis, een rijksopvoedingsgesticht, een vrouwengevangenis en in 1930 een ‘psychopatenasiel’. In 1941 veranderde het karakter van het pand en kwam er een museum in het pand: het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum ‘Generaal Hoefer’. 

 

Vanaf 1998 werd het Pesthuis de entree van museum Naturalis. Tijdens de verbouwing van het museum werd het Pesthuis zelfs nog even het huis van Trix.

DE HISTORIE

38598fee5625386c2b53be5616dc6c1f--leiden-netherlands.jpeg
binnenplaats-pesthuis.jpeg



Sinds 2019 is het Pesthuis in handen van de Citystone Group. Voordat zij kunnen starten met de nieuwe toekomst van het Pesthuis wordt het gebouw al sinds 2020 ingezet door middel van placemaking. Hiermee wordt de locatie positief geladen en wordt leegstand voorkomen.

In de zomers van 2020 en 2021 was het populaire pop-up concept De Buurt gevestigd in het Pesthuis met een mix van horeca, cultuur, evenementen, retail en spellen. Momenteel gaat de locatie door onder de naam Het Pesthuis Pop-Up Event Space, een tijdelijke multifunctionele evenementenlocatie.

HET HEDEN

IMG_2834.jpg



Citystone Group heeft hele mooie plannen voor de toekomst van het Pesthuis. Vanaf 2024 moet de ontwikkeling beginnen en ondergaat het Pesthuis een transformatie. Het monument wordt in ere gehouden en aangevuld met een hotelfunctie, foodhall en short stay. Daarnaast worden er op het terrein buiten het pand een hostel en kunstroute gerealiseerd.

DE TOEKOMST

5923_00-imp-01-cwp.jpeg
bottom of page